Černá kupa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Verze k tisku již není podporovaná a může obsahovat chyby s vykreslováním. Aktualizujte si prosím záložky ve svém prohlížeči a použijte prosím zabudovanou funkci prohlížeče pro tisknutí.
Černá kupa
Černá kupa ze severu od hory Stříbrnická
Černá kupa ze severu od hory Stříbrnická

Vrchol1295 m n. m.
Prominence22 m
Izolace0,5 km → Sušina
SeznamyTisícovky v Česku #62
Hory Králického Sněžníku
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříKrálický Sněžník / Podbělský hřbet
Souřadnice
Černá kupa
Černá kupa
Horninasněžnická rula
PovodíMorava
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Černá kupa (německy Schwarze Koppe) je hora v Podbělském hřbetu pohoří Králický Sněžník. Nadmořská výška je 1295 m. Vrchol je v současnosti na hranici Pardubického kraje a Olomouckého kraje. Od jižněji položené hory Sušina je vrchol oddělen jen mělkým sedlem, východní a západní svahy jsou ale strmé. Oblast se také někdy nazývá Mokrý hřbet, podle výskytu rašelinišť.

Hydrologie

Ze západních svahů hory odtéká voda do přítoků Moravy (bezejmenných), z východních svahů odtéká do přítoků Stříbrnického potoka, který je přítokem řeky Krupé. Řeka Krupá se dále vlévá u Hanušovic do Moravy.

Vrchol Černé kupy

Vegetace

Vrcholové partie hory (asi nad 1100 m) jsou porostlé převážně horskými třtinovými smrčinami. V okolí hory jsou i nelesní vrchoviště a kolem nich rašelinné smrčiny. V nižších polohách jsou potenciální přirozenou vegetací horské acidofilní bučiny, jednalo by se o smíšené lesy s dominancí buku lesního, smrku ztepilého a jedle bělokoré. V současnosti jsou ale často přeměněny na kulturní smrčiny. Vrchol je sice v současnosti zalesněn, ale na svazích hory jsou místy poměrně rozsáhlé holiny, které způsobily imise a nevhodné lesnické zásahy v minulosti.

Ochrana přírody

Oblast vrcholu hory je součástí NPR Králický Sněžník a EVL Králický Sněžník, ale leží už mimo Ptačí oblast Králický Sněžník.

Externí odkazy